Próbowaliście już naszej Tikka Masala z kurczakiem? Jeśli nie, to koniecznie musicie to zrobić. Zapoznacie się z jej smakiem i aromatem, a to ułatwi Wam zrobienie jej własnoręcznie. Dokładnie tak! Poniżej prezentujemy nasz przepis na Chicken Tikka Masala!
Idealne danie, żeby zaskoczyć rodzinę, chłopaka, narzeczoną. A jego przygotowanie jest prostsze niż Wam się wydaje.
Zapraszamy do lektury.

Na początek składniki:
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
2 piersi z kurczaka
3 łyżeczki masła klarowanego (ew. oleju roślinnego)
1 mała cebula, drobno posiekana
1/4 szklanki pasty pomidorowej
6 strączków kardamonu (rozbitych w moździerzu)
1 szuszona papryczka chilli drobno posiekana
500g pomidorów bez skórki
1/2 szklanki śmietany 36%
1/2-1 szklanka posiekanych listków kolendry + kilka gałązek do przybrania
ryż jaśminowy lub basmati ugotowany wg. przepisu

KROK 1
W małej misce wymieszać czosnek, kminek, kolendrę, kurkumę, garam masala oraz imbir.
W średniej misce wymieszać jogurt, sól oraz połowę z mieszanki przypraw. Dodać piersi z kurczaka i dokładnie pokryć marynatą.
Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Pozostałą mieszankę przypraw również przykryć i wstawić do lodówki.

KROK 2
Rozgrzać na ciężkiej patelni masło klarowane (lub olej roślinny). Dodać posiekaną cebulę, pomidory (uprzednio zblendowane), kardamon i chilli. Gotować często mieszająć aż pomidory zciemnieją a cebula stanie się miękka (ok. 5 minut). Dodać pozostałą część mieszanki przypraw i gotować kolejne 4 minuty, często mieszając.

KROK 3
Dodać pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przez jeszcze 8-10 minut aż sos zgęstnieje, mieszając tak, aby nic nie przywierało do patelni.

KROK 4
Dodać śmietanę oraz posiekane liście kolendry. Odstawić na 30-40 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

KROK 5
Sos się gotuje a w międzyczasie na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy piersi z kurczaka i smażymy ok 5 minut.

KROK 6
Kroimy piersi z kurczaka na kawałki (wielkości jednego kęsa) i dodajemy do sosu. Mieszamy tak, aby kurczak dokładnie wymieszał się z sosem i gotujemy przez 8-10 minut.

KROK 7
Wykładamy do miski, dekorujemy listkami kolendry. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym lub chlebkiem naan.
Smacznego :)

Jeśli spodobał Wam się przepis, dajcie znać a przygotujemy kolejny.
Tym razem coś wegetariańskiego.