Zauważyliśmy, że nasz poprzedni wpis z przepisem na Chicken Tikka Masala spotkał się z dużym zainteresowaniem. W związku z tym, postanowiliśmy dodać kolejny, tym razem wegetariański.
Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie Pakora w wersji wege właśnie.
Zapraszamy do lektury :)

 

Na początek składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki ryżowej
3 szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka nasion adżwanu
1 łyżeczka nasion sezamu (opcjonalnie)
1 łyżeczka czerwonej papryki (mielonej)
1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
woda
sól (do smaku)

Warzywa:
2-3 plasterki bakłażana
2-3 kawałki sera paneer
2-3 pąki brokuła
2-3 pąki kalafiora
1 ziemniak pokrojony w grubsze plasterki
kilka krążków cebuli
1 zielona papryczka chilli pokrojona w plasterki

Chaat Masala - do posypania gotowej Pakory.

KROK 1
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wodę i mieszamy tak, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto nie może być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste.

KROK 2
Rozgrzewamy olej na patelni lub w garnku. Powinno go być wystarczająco dużo, aby wrzucane warzywa całkowicie się w nim zanurzyły.

KROK 3
Maczamy w cieście pokrojone kawałki warzyw i wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej i smażyć ok 1-2 minuty.

KROK 4
Odsączamy usmażone kawałki na ręczniku papierowym.

KROK 5
Układamy na talerzu, posypujemy odrobiną Chaat Masala i podajemy gorące.

Jeśli i ten przepis przypadł Wam do gustu, czekamy na komentarze a być może przygotujemy następny :)